Gå till Länna, ta katten hem.

Första delen av Upplandsleden avbryts snabbt av en lång sträcka på landsväg, och det är inte så kul om man har barn på sin första vandring med sig, så vi bad om skjuts till Kroken, där en relativt bilvägsfri sträcka till Länna, via Fjällnora, börjar.

Där grusvägen slutar går leden på en lättgången stig genom skogen. Första anhalten är Edagården, en lägergård med badplats. Det var inget läger där för tillfället, och vi träffade på några pålitliga personer som sa att det var fritt fram att tälta på gräsmattan vid badet, så det gjorde vi. Toaletterna var dock trasiga efter ett åsknedslag, men vi hade både picknickbord och grillplats, och det är ju lyx, om det nu inte är så torrt och blåsigt att eldningsförbud råder.

Pålsundet
Dagen därpå vek vi av den riktiga leden norr om Norreda och gick på sjön Ramsens västra sida. Stigen går en bit ovanför sjön med fin utsikt.

Vid Pålsundet blev det spännande, för där finns en dragflotte som man skall dra sig över vattnet med. Barnen blev förstås osams om vem som skulle dra, men vi kom till sist över och kunde rasta och bada vid Fjällnora.


Forntida skärgård vid Lötsjön
Norr om Fjällnora blir leden en s.k. Natur- och kulturstig med olika stationer som berättar om olika naturtyper, djur och växter som finns där, och spår av mänsklig aktivitet som kolning och jordbruk. Vid Lötsjön finns ytterligare en badplats. Vi sov i vindskyddet strax norr om Länna. Vi det laget hade vi slut på vatten och det var knepigt att ta sig fram till sjön.

Vi tog tåget tillbaka till Uppsala nästa morgon. Att stå ensamma på den lilla stationen mitt ute på landet var nästan samma känsla som att åka från Abisko östra eller något annat udda ställe. Det var dieseltåg till Marielund, där vi bytte till Ångtåg efter en fika i cafeet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar