Erotik, Samurajer och Havdala

Stockholm jobbar på med sin kulturnatt. I år kändes aktiviteterna mest för vuxna, med fester sent på natten. Men det var gratis, så det blev ett bra tillfälle för halvsmålänningen att se några muséer.

Det ser lovande ut, eller hur!
Vi började således på Nationalmuseum, där två tillfälliga utställningar pågår: Skimrande silver och Lust och last. Den förstnämnda är vacker, glittrande och sånt. Den andra är också mycket vacker, eftersom det är erotik och inte porr, vilket poängterades tydligt i informationen. Ty erotik har inte enbart som avsikt att väcka sexuell lust, utan även att ta tillvara konstnärliga värden. I början av utställningen berättades om fördelen av att i de forna, mer dygdiga tiderna kunna måla erotiska bilder i uppfostrande syfte, och titta på dem som avskräckande exempel. Nuförtiden räcker det alltså med att kalla det "konst", och i förekommande fall blanda in litet historia, dekorerade tobaksaskar och kyskhetsbälten, så kan vi med gott samvete gotta oss med snippor, kukar och rumpor så mycket vi vill.

En liten promenad över Skeppsholmsbron och uppför alltför många trappor för ett överårigt men trött barnvagnsburet barn tog oss till Östasiatiska muséet, där japanska vålnader utlovades. Barnen gjorde läskiga masker och det fanns både vålnader, dockor och samurajer, dock släcktes inte muséet ner förrän senare, så vi fick se dem i lampljus och inte i ficklampsljus som vi hade trott.

Vi avslutade med att bryta sabbaten på judiska muséet. En liten ceremoni med ljuständning, läsning på hebreiska, luktning på kryddor som tröst för att helgen är slut, och släckning av ljuset i vin. Så nu på söndagen är det vardag igen. Fast en ledig sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar