Hajkbomb i Karlholm

Söndag morgon började familjen förmiddagen med att förbereda varsin hajkbomb. De som har varit scouter vet vad en hajkbomb är. Det är en blandning av potatis, korv och lök, samt ibland äpple, inslagen i folie, som ska läggas på lägereldens glöd. Både jag och maken har bara minnen av att det lades rå potatis i bomben, men efter ett försök förra året, när vi väntade en timme tills allt annat var bränt men potatisen fortfarande var rå inuti, börjar jag tvivla på att vi minns rätt. Oavsett vårt minnes kokade vi alltså potatisen innan den här gången. Den traditionella falukorven byttes också mot kryddigare chorizo och bratwurst, och dessutom ett vegetariskt alternativ.

Dagens bruksutflykt gick till Karlholm i norraste Uppland. På bruket finns en Lancashiresmedja som är en av Sveriges mest välbevarade enligt turistbroschyren. I samma broschyr beskrivs Lancashiresmidet som en metod där järnet bearbetas i en enda ugn, till skillnad från vallonsmidet, som använder en smältarhärd och en räckarhärd. I sommar ska vi gå in i smedjan, men nu på vintern är det stängt.

Det kan tyckas som att gå över ån efter vatten att åka till ett stängt bruk för att äta hajkbomb vid en liten eldplats i byn. Men miljöerna är vackra på utsidan också. Bruksgatan med bostäderna, kvarnen, klockstapeln, smedjan, herrgården och kyrkan är för vår del värd en rekognoseringstur. Och nu har vi fått mersmak för ett mer ingående besök om ett halvår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar