Skridskor på Dalkarlskärret

Dalkarlskärret, beläget nära Hammarskog, är en fågelsjö på sommarhalvåret och en fin skridskobana på vintern. I dag har det varit kallt ett tag, så isen ligger fin och tjock på sjön. En plätt nära bryggan och en bana runt den lilla sjön är plogad. Isen är rätt svåråkt en bit av banan, men större delen är väldigt trevlig.

Förr om åren har det känts väldigt tryggt att åka där för djupet i sjön har varit en halvmeter, men nu har de tydligen muddrat, så djupet är hela en och en halv meter, vilket gör mig mer tveksam till att känna den där riktiga säkerheten om att inget mer än att jag blir blöt om fötterna kommer att hända om jag går igenom isen. Det är dock fortfarande en väldigt fin plats att åka skridskor på och en fin utflyktsplats med grillmöjligheter. Man får bara tänka litet mer på säkerhetsutrustningen, som alltid när man åker på en sjöis.

Runt sjön går en stig som passar bra att vandra året runt, men framför allt under fågelsäsongen, när det är läge att klättra upp i de två fågeltornen som finns placerade runt sjön. Det är en bra vandringsslinga för små barn med liten ork att gå. Ett plus är klippblocken vid bortersta sidan av sjön, där det finns små grottor att utforska och leka i.

Man kan även följa lederna som hör till Hammarskogs friluftsområde, en kort slinga som leder till den parkering som ligger en bit bort från sjön, eller längre slingor hela vägen till herrgården. Bra vintrar med mycket snö finns preparerade skidspår, annars är spåren hemmagjorda av oss skidentusiaster som vill åka skidor ändå. Många har åkt skidor på sjön också, så om en skidåkare och en skridskoåkare vill slå sig ihop och åka tillsammans så går det utmärkt det med.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar