Roadtrip i Polen 2018 - Krasiejow-Gdansk

Resdag från Zakopane till Krasiejow, där dinosaurieparken Jurapark ligger. Det tog tid, så vi kom fram sent på eftermiddagen.  Letade efter hotell på booking.com och hittade Gosciniec Stara Kuznia, i Debska Kuznia, som ser ut som ett sagohus på utsidan och har massor av fina dekorationer inomhus. God middag i restaurangen, med mer av det fantastiska polska köket: välgrillat kött, svampsås, småknödlar och smörslungade rödbetor, och god frukost.

Jurapark är som Jurassic park fast med plastdinosaurier. Det är jättefint uppbyggt och ett intressant sätt att presentera fakta om dinosaurier och om utgrävningar. Man får åka tåg genom en tidstunnel med 3D-bilder på väggarna fram till parken. På platsen finns också en hus med 3D-filmer, som ger känslan av att man går i ett akvarium, 5D-filmer med stolar som rör sig, vattenstänk och vindpustar, och dessutom en stor fin lekplats och litet barntivoli. Det var väldigt värt att se, och inte alls så mycket folk som man skulle kunna förvänta sig på ett sådant ställe.



Evolutionsmuseet känns dock bara som att göra om samma sak igen, fast med människans utveckling och inomhus. Det finns några få föremål, skallar, ett skelett och en kopia av Ötzi i slutet, men det ger ett ganska vekt intryck och dinosaurieparken hade räckt.

Vi körde vidare mot Gdansk så långt vi orkade. I Uniejov tröttnade vi och tog in på ett hotell vid vägen. Då har vi kommit ungefär halvvägs.

Vi bokade hostel i Gdansk medans vi ändå höll på. Hostel Filip visade sig vara en hyfsad liten pärla, granne med Solidaritets högborg i dåvarande Leninvarvet, med privat parkering och gångavstånd till gamla stan.  Efter en halv dags körning var det fint att få strosa runt i gränderna bland de vackra husen. Shoppa bärnstenssmycken, lyssna på klockspel och äta avskedsmiddag.

Vi försökte oss på en biltur till Sopot sista dagen innan färjan gick men det var fullt av folk och bilar och ingen chans att få parkeringsplats, så vi gav upp och åkte till färjan, som värdigt tog oss hem till varma Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar