Den första juli, efter Tingvellir-besöket, kom vi till Huvudstaden. Vi checkade in på den fina och välutrustade campingen i Laugardalur, med bekväm bussförbindelse till stan. Vi kompletteringshandlade lite på Ikea, och åkte hem och tog en öl i puben på campingens vandrarhem.
Jag tog en kvällspromenad i Laugardalur, och det var väldigt fint. Som namnet antyder fanns det tvättinrättningar i de varma källorna i dalen förr i tiden, och sen byggdes badhuset och folk tvättade sig själva också. Nu finns det dels en massa sportanläggningar där, inklusive badet, och nationalfotbollsarenan, dels en rekreationspark med gräsmattor, träd, en liten tvätteriutställning och en hel botanisk trädgård med både isländska och utländska växter, kryddor, medicinalväxter och allt därtill.
Dagen efter gick vi på en massa museer. De är ganska små så vi hann med många. Vi började med skulptören Asmundur Sveinssons museum, i närheten av campingen, där vi också hämtade våra City Card, som ger inträde till många museer och bad och lokalbussresor, och rabatt på penismuseet.
Vi tog sen bussen till stan och gick på det sistnämnda museet. Det var faktiskt intressant, en massa däggdjurspenisar, från guldhamsterns på några millimeter, till nästan två meter långa valpenisar. Dessutom finns lite konst med fallossymboler, och anatomibilder, varav en av det kvinnliga könsorganet ända inifrån, blottlagt så det liknade en penis.
Vi fortsatte till bosättarmuseet, som utgår från en husgrund från 900-nånting, och beskriver Reykjaviks utveckling från den tiden till nu.
Nationalmuseet var lite likadant men beskrev hela Island, även nationens bildande, nationsbygget och självständigheten.
Nästa museum var Nationalgalleriet som hade två utställningar, bland annat landskapskonst av Landmannalaugar och Thingvellir, med helt fantastiska färger.
Sist men inte minst var vi i Hallagrimskirkja. Kul att se de inifrån för alla bilder är alltid bara på utsidan. Insidan passar bra ihop med utsidan, fint och avskalat med cementpelare och små fönster runtom koret.
Vi åt också en korv i världens berömdaste korvkiosk. Den var god, men dyr, men det är ju liksom upplevelsen man betalar för.
Efter kvällsbestyren på campingen tog vi ett kvällsdopp i Laugardalslaug, alltså badet vid campingen. De hade 50-metetsbassäng, svaveldoftande ångbastu och en rad olika pooler, en kall och varma med temperaturerna 38 till 44 grader. De mittersta var bäst.
Nästa dag åkte vi till kyrkogården för att leta efter en väns farföräldrars grav. Vi fick hjälp av en trevlig vaktmästare som sökte upp dem. De visade sig ligga på Fossvogskirkjugarður, en bit utanför staden. Vi åkte dit, och vi hittade graven.
Därifrån gick en buss direkt till Arbaer friluftsmuseum. Det är en gammal bondgård som står kvar på sin ursprungliga plats, plus en del ditflyttade och rekonstruerade hus, mest från Reykjavik, och en Scoutstuga.
Framåt kvällen tog vi bussen tillbaka till stan, tittade på Solfärd och åt jättegoda fish&chips på en restaurang. Vi promenerade hem längs vattnet, såg på lite skulpturer, en liten fyr och huset där Reagan och Gorbatjov avslutade kalla kriget 1986.
Morgonen efter tog vi ett morgondopp i Laugardalslaug, för att det var roligare än att duscha på campingen och City Carden fortfarande gällde. Sen packade vi ihop och lämnade Reykjavik.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar