Norrlandsresan 2001

Norra Sverige är som bekant som gjort för semestrar utan krav på bekvämligheter. Tältplatser i skogen nära vatten finns det gott om. Bäst är det när man hittar en fiskecampimg eller naturcamping, där det finns dass och vindskydd med eldstad och dricksvatten i en sjö eller älv.

Den nordligaste anhalten blev Övertorneå kyrka, som har Sveriges äldsta orgel, och några av Sveriges mest intressanta träskulpturer, som fiskats upp ur vattnet sedan hela den tidigare kyrkan spolats iväg med vårfloden. Detta är skyddsmantelmadonnan, med sina skyddande kläder.

P g a de stora avstånden till kyrkorna växte kyrkstäder upp, där man kunde övernatta i samband med gudstjänstbesöket. De används fortfarande i samband med kyrkhelger. En av de största och kändaste är Gammestadens kyrkstad i Luleå.

Lappstaden i Arvidsjaur är den största bevarade samiska kyrkstaden. Den står kvar på sin ursprungliga plats, numera mitt i ett bostadsområde.





På "vildmarksvägen" via Gäddede kan bilburna turister njuta av den mest befolkade vildmark man kan tänka sig. Men den 50 mil långa turen hade varit värd att ta bara p g a Hällingsåfallet, som grävt ut en lång kanjon genom naturen. Det är också häftigt att köra bil rakt över kalfjället.



Vi som älskar kyrkor missade förstås inte Vikens kapell, ett jättesött litet rött träkapell vid sjön.




När man kommer tillbaka från kalfjället är en middag på Hotell Dorotea en varm rekommendation. Den ser oansenlig ut på ytan, men maten är fantastisk. Specialiteterna är vilt, fisk, svamp och bär, direkt från skogen. Vill man inte på bo på hotellet finns en campingplats med en liten stugby ett par km därifrån.

Friluftsmuseet på Murberget i Härnösand blev en klar favorit. Där kan man följa med på valltur, gå på syjunta och delta i en skollektion vid förra sekelskiftet.






På det lilla länsmuseet finns inspirerande utställningar om Härnösandstrakten genom tiderna.


Höga kusten har bildats i och med den snabba landhöjningen efter istiden i området. Den är bedårande med sina höga berg vid vattnet. Vi bodde en natt på Högbonden, i den gamla fyrvaktarbostaden. Vandrarhemmet ligger ca 10 minuters båtresa från Barsta eller Bönhamn och är väldigt populärt. Vi bokade mer än en månad innan och då var det nästan fullt! Fiskelägena Bönhamn och Barsta är pittoreska med sina små bodar med konst och souvenirer. Barsta kapell i timmer är jättefint. En mysig lunchkrog, Skutskepparen, ligger alldeles intill.

I Dalarna beskådade vi Njupeskär, Sveriges högsta vattenfall, som är ganska smalt, men 90 meter högt.

I Älvdalen stannade vi till vid porfyrmuseet. Porfyr lär enligt ryktet bara finnas i Älvdalen och Egypten, så det är ganska speciellt. Vid Älvdalens kyrka står enligt lokal information Sveriges äldsta träbyggnad, ett kyrkhärbre från 1200-talet som använts som tiondebod. Slutligen är ett besök i Dalarna inte komplett utan att se på dalahästtillverkningen i Nusnäs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar