Riga 2004

21/10

Går på båten kl 18.00. Får plats i ála carten kl 22.00. Innan dess dricker vi taxfreecider i hytten. Á la carten är helt OK!

Sen blåser det upp till storm med vågor så höga att båten hoppar på dem. De stänger av hissarna och avråder folk från att gå ut på däck. Det går inte att sova och det knakar och gnisslar i fogarna på den gamla sunkiga minifärjan.

22/10

När vi vaknar är det lugnt. Vi äter frukostbuffe som ger vibbar av fördomarna om matkvaliten i det gamla Sovjetunionen.

Vy åt nordväst från St Peterskyrkan
Ut på stan i Riga. Vackra men slitna hus utom i ”gamla” stan, som har fräschats upp. Vi besöker Kruttornets överdådiga krigsutställning ser på den imponerande vaktavlösningen vid Frihetsmonumentet.

Från St Peterskyrkans topp har man bedårande utsikt, sen man åkt upp ihoppressad med folk (mest svenskar) i en liten hiss där botten känns lös.



Vy åt söder med Centralmarknaden.
Centralmarknaden är hysterisk! Rent otroligt stor och en och en halv zeppelinhangar med bara kött, lika mycket med vardera grönsaker, frukt och övrigt. Går in på Stockmann, men det är tråkigt och dyrt.

Letar efter bussen till Lido i en timme tills vi kommer på vad vi borde ha gjort från början: Tar en taxi. Chauffören skinnar oss: det kostar 70 spänn... Lido är otroligt. En hel nöjespark och 3 buffeer. Man betalar per rätt man tar och
man blir definitivt övermätt på en dryg hundring. I nedervåningen finns lekrum och kaninlandskap att titta på för barnen.

23/10

Vi äter frukost på något som ser ut att vara ett trendfik med massor av kaffesorter. Det ligger runt hörnet från Alberta-gatan som har en hel hemsida på internet pga sin kända jugendarkitekt. Vi äter inplastade trekants-sandwicher och färskpressad apelsinjuice. Vid grannbordet sitter en affärsmansliknande man med snygg kostym och rysk attacheportfölj. Han har en sån där handtagslös portfölj i en plastpåse.

Ner på stan igen och shoppar loss på souvenirer. Precis som vid de andra Östersjökusterna vimlar det av bärnsten i Riga. Fast vi köper inget den här gången, utan väljer en träleksaksbil och doftdockor till

barnen och CD-skivor till oss själva. Vi går dock runt och tittar i affärerna och i skyltfönstren, och ser många fina saker.

Det nyligen åeruppbyggda
Svarthuvudenas hus
och Ockupationsmuseet
Ockupationsmuseet: Bilder och föremål från människor som mördats och förts bort av Sovjetstaten,
och litet om nazisterna. En del är intressant, som bilderna som människor har tecknat för att dokumentera när de fördes bort.

Äter lunch på Livonija. Mysigt ställe. Jag får ett helt grislår till varmrätt efter en förrätt med ål.

Sen vill vi åka till friluftsmuseet, men det är längre bort än vi trodde. Vi sitter i 40 minuter på en gammal skraltig buss, men vi får i alla fall litet förortssighseeing. När vi kommer fram har vi en halvtimme att promenera omkring på. Men husen är stängda. Stort område, och utspritt, vi hinner se fiskebyn i princip.

Vi springer direkt till båten. Vi kommer senare än 17.00, så vi får checka in igen. Sen får vi gå genom värsta säkerhetskontrollen, som på ett flygplan. Helt absurt, vi undrar om båten är bombhotad. Köper cointreau i taxfreebutiken i land, för butiken på båten är inte mycket att hurra för. Börjar med smörgåsbord, som är sådär... Litet också, och ingen kokt potatis till sillen!! Sitter sen i baren och dricker drinkar och tittar på rysk TV och live dansuppvisning.

Lugnare natt i natt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar