Gotland 2001

Gotland har 92 medeltida kyrkor, sex moderna, sexton ruiner och fyra kapell. Man hinner besöka nästan alla på några veckor, de ligger ju bara ett par kilometer ifrån varandra. De medeltida kyrkorna byggdes från runt år 1100 fram till 1350, då pengarna tog slut. Stora ombyggnader hade planerats, men ofta hade man bara hunnit med att bygga ett stort kor, som sitter ihop med ett mindre långhus och torn. Källunge kyrka är det mest extrema exemplet. 1960 tog man upp kyrkobyggandet igen. Slite kyrka visar att takterna satt i, trots uppehållet!

Bungemuseet är en trevlig sammanfattning av Gotlands historia. Där finns tre gårdar från varsitt sekel, kalkugn, fiskeläge, bildsten och gravrösen. Man kan också prova på olika gotländska lekar. I närheten finns ett skolmuseum med skolsalar och lärarbostäder.

Gotlands fornsal kompletterar med både natur- och kulturhistoria.

Kalksten är fortfarande en stor industri på Gotland. Cementas kalkstensbrott i Slitetrakten är sevärda! Hisnande!

Den förste gotlänningen enligt gutasagan var Tjelvar. Hans grav är en fin skeppssättning. Många fler gravar kan man se i Trullhalsar, ett imponerande gravfält med 350 gravrösen från vikingatiden.

Gotland är ett bra ställe för den med inrtesse för arkeologi. Det året vi var där höll de på med flera stora utgrävningar, varav en i Fröjel, där de undersökte en vikingahamn och gravfält från vikingatiden och medeltiden. För en femtiolapp per person kunde vi följa med på en omfattande visning av utgrävningen.

Det sägs att Kolmodin diktade ”Det blomstertid nu kommer” vid Hångers källa. I alla fall finns en minnessten över det. Och visst påminner omgivningarna om sommarlov! Vattnet i källan är också väldigt gott!

Längst i söder finns Hoburgen med den berömda gubben.

Kneippbyn ägnade vi en dag åt. Lekte i Sommarlandet, tittade på aporna, besökte Villa Villerkulla och sjöng med Pippi. Vattenlandet bestod av vattenrutschbanor i alla varianter.

De flesta som åker till Gotland verkar hyra en stuga någon vecka, men vi bara packade ner tältet och åkte. Gotland kändes nästan litet litet att bila runt på det sättet som vi brukar, men trots alla stora turistfällor finns det gott om plats över både i skogen och vid havet. Det kan dock vara knepigt att hitta tak över huvudet om man inte vill tälta de nätter det regnar. Men det går, om man letar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar