Skåneresan 1998

En gång i tiden trodde jag hela Skåne var platt. Det stämmer inte. Här finns allt från Brösarps gröna kullar till de dramatiska klipporna i Kullaberg. Kringbyggda gårdar, milt böljande åkerlandskap, vita kyrkor med röda tegeltak och trappgaveltorn, cool dialekt och tätt mellan städer och sevärdheter gör resan upplevelserik.

I Brömsebro stod freden 1645, så vi slapp åka utomlands för att se Skåne.

Den äldsta graven vi passerade den här resan var
Kiviksgraven, där det finns gravhällar från bronsåldern inuti ett rekonstruerat röse.

Mitt ute på den skånska slätten står Glimmingehus. Den välkända borgen har stått tom sedan medeltiden. Har man väl vågat sig förbi alla dödsfällor i den föga välkomnande entrén väntar därför ett spännande, orört hus, där alla spektakulära moderniteter, som centralvärme och dusch inomhus, finns bevarade. Bara man är noga med att hälsa på statyn i trappan och aktar sig för att trilla i brunnen mitt på köksgolvet, så går nog allt bra!

Sydkusten är väldigt vacker med sina sandstränder och byar med korsvirkeshus.

Vid fiskeläget Kåseberga ligger Ales stenar, den kända skeppssättningen, som ligger ”där hav, himmel och jord möts” som man brukar uttrycka sig.

Smygehuk är värt att besöka både för att det är fint och för att det är Sveriges sydligaste punkt. Där kan man också köpa rökt fisk.

I Lund tog vi in på Källby bad och camping, där det finns bassänger med det enda Lund saknar, vatten. Kulturen är ett komplett inom- och utomhusmuseum som visar Skånes historia från tidernas begynnelse fram till 1800-talet ungefär. Domkyrkan har också en del intressanta detaljer, som det astronomiska uret. Och kryptan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar