Malta 2006

Valletta

Vi anlände till Valletta mitt i natten mot lördagen den 8 april 2006 och checkade in på British Hotel, som är slitet och har rätt spartanska rum, men i övrigt inget större fel. På förmiddagen såg vi på St Johns kyrka och Stormästarpalatset som båda var fyllda av vägg- och takmålningar, statyer och vävda tapeter. I kyrkan fanns det även steninläggningar på golvet, mässkläder och gamla koralböcker och i palatset fanns det rustningar. Efter lunch på ett närbeläget torg gick vi till Övre Baracchaträdgården och fikade.

På söndagen besökte vi St Elmos fästning kl 11.00, där de hade en spännande uppvisning som föreställde den inspektion som gjordes med jämna mellanrum efter belägringen för att se om fästningens folk var förberett på fler invasioner. De tågade in och saluterade, alla grupper med olika flaggor, läste upp dagens uppgifter och visade sedan upp stridstrupperna och sköt med musköter och kanoner.

Efter lunchpicknick på klipporna utanför gick vi till High Tech-museet The Great Siege of Malta and Knights of St John som handlade om korsfararnas väg från Jerusalem, via Rhodos till Malta, turkarnas anfall från Suleiman, genom krigsskeppen till den stora belägringen och fram till Riddarnas avfärd. Vi promenerade också till Lower Baraccha Gardens som också var fin och hade utsikt över havet.

Vi åt den andra av de två nationalrätterna till middag på kvällen, hare. Den första var lampuki, en sorts fisk. Vi har också druckit Madeleine-likör, som smakade glögg. När de spelade Luciasången medan vi satt och drack den, så hamnade vi riktigt i julstämning, mitt under påsken.

Resten av Malta

På måndagen fick vi bilen och åkte till Sliema och handlade i ett jättestort varuhus. Sen åkte vi genom de slingrande gatorna i de tre städerna på andra sidan viken från Valletta, ända tills vi kom till Fort Ricasoli där det har spelats in en massa kända filmer, men man kunde inte gå in, så vi satte oss utanför på klipporna och åt lunch vid havet. Sen hamnade vi till slut på Fort Rinelli, som byggdes på 1800-talet för att få plats med världens största kanon, och där var det öppet så vi gick in.

På tisdagen åkte vi söderut och tittade på Hagar Qim och Mjandra, två jättefina neolitiska tempel byggda av stenblock och så att solen föll in på altaren. De låg väldigt vackert på en hed med klippor åt havet och utsikt över en ö med branta väggar, Filfla. Kuststräckan är jättevacker. När vi kom till Ghar Lapsi hittade vi en jättefin liten park med lekplats, och en liten småbåtshamn i närheten där det fanns två små grottor med sandstrand inuti.

På eftermiddagen åkte vi vidare till Mdina och promenerade runt i de trånga gränderna, tittade på utsikten från statsmuren, åt glass och var på två små utställningar om den sista måltiden och besökte kyrkan. På vägen hem passerade vi Mosta och Europas 3:e största kyrkovalv.

Man märker hur tättbebyggt Malta är när man åker runt så här. Hela ön är i princip en enda stor stad, När man står vid en utsiktsplats ser man 3-4 sammanvuxna städer breda ut sig runtomkring. Många rondeller finns det också, det underlättar kartläsningen eftersom de är bra hållpunkter.

På kvällen gick vi på restaurang Rubinos, som rekommenderades i alla guideböcker. Det var litet annorlunda än hemma, för de öppnade kl 20.00, alla kom samtidigt och åt samtidigt och det fanns bara några få rätter att välja mellan. Restaurangen var liten och mysig och mycket prisvärd.

På onsdagen åkte vi till Mediterrainean Marine Park och såg på show med sjölejon, delfiner och papegojor, tittade på ormar, ödlor, sköldpaddor, sälar och ugglor och lekte vid den stora lekplatsen med klätterställningar, hoppborg och karuseller. Framåt kvällen åkte vi till Marsaxlokk, som beskrivs i guideböckerna som en pittoresk by med genuin hamn och fina fiskebåtar, och det var det väl också.

Gozo

På torsdagen lämnade vi huvudön och åkte färjan över till Gozo. Vi installerade oss i vår stora lägenhet i Xlendi, och gick sen ut på promenad längs strandpromenaden och till en grotta i klippan.

På fredagen åkte vi till Azurfönstret och Inlandshavet. Det var hättehäftigt när vågorna slog mot stranden i den enorma porten, och genom en grotta till det insjöliknande Inlandshavet. Där fanns en liten stenig strand där vi badade fötterna. Hela klipporna runt omkring i området var fulla av gropar, häftiga former och snäckfossil. Så finns där ett gulligt kapell, St Amros, med utsikt över sjön. Sen åkte vi till Ramla bay och låg på stranden, men bara barnen doppade hela sig. Vi andra tog ett dopp i poolen på hotellet istället.

På lördagen, påskaftonen, åkte vi till Victoria, promenerade vid Citadellet och gick på muren där det var utsikt över hela ön så man såg havet åt alla väderstreck. Gozo är grönare än Malta och även om byarna ligger tätt så består inte hela ön av stadsbebyggelse. Sen försökte vi efter bästa förmåga ordna påskbord av den lokala maten. Det gick riktigt bra, de hade både inlagd ansjovis och sjöfruktscocktail, och ägg förstås. Till efterrätt åt vi jordgubbar och halvas. Det funkar ju!

På söndagen var vi i Marsalforn på andra sidan ön. Det är en fin by, men Xlendi ligger faktiskt vackrare. I närheten fanns en Riokopia till kristusstaty på ett berg.

Sen var vi i Victoria igen och tittade på påskparaden med orkester och Jesusstatybärande. Så gick vi på fyra museer: Folklore-, fängelse-, naturhistoriska och arkeologiska.

Hemväg

På måndagen lämnade vi Xlendi och åkte först till hantverksbyn i San Lawrence där de knypplade, blåste glas och smidde m.m. Vi köpte litet souvenirer i glas och spets.

På båten tillbaka till huvudön drack vi varsin Kinnie, en lokal läsk som smakar bäska droppar!

Så kom vi fram till St Julians där vi spenderade sista natten på ett hotell med takterrass med pool, fast vi gick den korta biten till stranden istället och badade i havet för det är roligare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar