De stora sjöarnas land

Kolmårdens djurpark har många sevärdheter och bland de största finns delfinariet, som har ny show varje år, och safariparken. Safariparken kan man åka genom antingen med egen bil i karavan eller med leksakståg från djurparken. I Bamses värld fick vi titta in i Bamsefigurernas hus och äta farmors pannkakor i restaurangen.

Gränna är vägvalets stad. Väljer man vägen genom stan missar man Brahehus, som måste ha ökat besökarantalet väsentligt när E4:an drogs däruppe på berget! Väljer man E4:an missar man den fina staden och Andrémuseet. Nåja, de flesta har nog passerat Gränna tillräckligt många gånger för att variera sig, och i annat fall finns polkagrisbagerier efter båda vägarna.

Om man bokar rum långt i förväg kan man få uppleva en riktig slottsövernattning på Västanå slott. Stora, vackra rum med gedigna antika möbler. Prisvärt dessutom! För restaurangbesök rekommenderas Gyllene Uttern, den i särklass bästa i trakten!

Från Gränna går färjan till Visingsö, där man kan både bada och titta på kyrkor, ruiner, och svenska flottans ekplantering. I Kumlaby kyrka på kan man mot avgift klättra upp och se på utsikten från tornet.

Landet mellan sjöarna rymmer många naturupplevelser, fornminnen, gamla kloster och kyrkor. Precis runt hörnet av Vättern ligger Habo kyrka, enligt många Sveriges mest intressanta kyrka, och den är lika fascinerande varje gång man besöker den. Litet nyare, men men inte mindre sevärt är Backstugubyn Åsle tå, med mycket original-inredning, fotografier och livsbeskrivningar av dem som bodde där.

Kinnekulle är vackert med mycket strövområden. Där ligger också några intressanta kyrkor, som Kungslena med sina tre takryttare. Vid Husaby kyrka ligger källan där Olof Skötkonung sägs ha döpts, och sist men inte minst en biskopsborg, som gjord för kurragömmalek.

I Alingsås finns Nolhagaparken, vid Nolhaga slott. Det är en liten djurpark med varierande utdrag ur djurvärlden, från hästar och rådjur till påfåglar och apor. Här finns också en ”kela med djuren-hage” för barnen.

Åker man vidare mot Borås passerar man Hedareds kapell, Sveriges enda bevarade stavkyrka och äldsta träkyrka.

Dalsland ligger litet i skymundan för oss östkustbor, och det är synd. Här kan man stanna utanför kyrkorna för att se alla vackra snidade järnkors på kyrkogårdarna, som i Skållerud. Av de mer sekulära byggnadsverken är akvedukten i Håverud häftig.

På vägen norr om Vänern genom Värmland passerar man Picassostatyn, Kristinehamns stora stolthet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar